Naslovnica Članci

Pretraživanje

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
Članci
Fond radnih sati 2012. Ispis E-mail
Fond radnih sati za 2012. godinu.
Više...
 
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu Ispis E-mail
Korisnicima JANTAR sustava evidencije i kontrole radnog vremena, skrećemo pažnju da je Hrvatski Sabor je na sjednici održanoj 20. svibnja 2011. godine po hitnom postupku donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona kojim se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije.

Izmjene i dopune Zakona o radu odnose se na nešto fleksibilnije uređivanje instituta radnog vremena u dijelu u kojem se određuje u kolektivnim ugovorima.
Utvrđuje se da Zakonom propisane djelatnosti ne moraju nužno raditi u osmosatnom dnevnom radu, odnosno Izmjene i dopune Zakona o radu omogućuju i veće odstupanje od punog radnog vremena u slučaju njegovog nejednakog trajanja po tjednima, kod primjene instituta rasporeda radnog vremena.
OVDJE možete preuzeti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu u PDF formatu
Više...
 
EU norme za izlaze u slučaju nužde i panik vrata Ispis E-mail
Nove jedinstvene EU norme za opremu vrata za izlaz u slučaju nužde razlikuju vrata za izlaz u slučaju nužde (EN 179) i panik vrata (EN 1125).

Daljnja značajna karakteristika novih zahtjeva je "provjereno jedinstvo". Brava, okov i pribor za montažu mogu se ugraditi samo kao provjerena i označena jedinica.

Zatvarač vrata za izlaz u slučaju nužde (otvaranje sa okovom)

Zatvarač vrata za izlaz u slučaju nužde prema normi EN 179 služi za upotrebu u opasnim situacijama u kojima panične situacije nisu vjerojatne, međutim je zajamčen siguran izlaz kroz vrata.

Otvaranje zatvarača vrata mora biti moguće jednim jednostavnim zahvatom, čak i ako ne postoji prethodno poznavanje postupka za otvaranje vrata.
Više...
 
Usklađivanje podataka Jantar V7 programa sa novim Pravilnikom vođenja evidencije radnog vremena Ispis E-mail

Nakon izlaska Pravilnika o sadržaju  i načinu vođenja evidencije o radnicima često je pitanje o usklađenosti podataka u Jantar V7 programu sa spomenutim pravilnikom.

Jantar V7 ima mogućnost prikaza podataka prema zahtjevu i potrebama korisnika. Na taj način osigurana je i usklađenost sa pravilnikom. Svi elementi iz pravilnika pojavljuju se u izvještajima Jantar V7 programa.

Više...
 
Obveza vođenja evidencije o radnicima Ispis E-mail
danger
Odredbama novog Zakona o radu svim poslodavcima propisana je obveza vođenja evidencije o radnicima i radnom vremenu radnika, a koja nije bila uređena odredbama ranije važećeg Zakona o radu. Osim toga Zakon o evidencijama u oblasti rada kojim je do sada bila uređena ova materija prestao je važiti 31. svibnja 2010., a ministar gospodarstva rada i poduzetništva dana 24. svibnja 2010. donesao je Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima (Nar. nov., br. 66/10), koji je stupio na snagu 1. lipnja 2010.

Pravilnikom je propisana i OBVEZA SVAKODNEVNOG vođenja evidencije o radnom vremenu za sve radnike.
Evidencija o radnom vremenu mora se nalaziti u radnom prostoru poslodavca.
Za kontrolu primjene ovog pravilnika nadležna je inspekcija rada.
Evidencija se čuva najmanje šest godina.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2