Naslovnica Članci EU norme za izlaze u slučaju nužde i panik vrata

Pretraživanje

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
EU norme za izlaze u slučaju nužde i panik vrata Ispis E-mail
Nove jedinstvene EU norme za opremu vrata za izlaz u slučaju nužde razlikuju vrata za izlaz u slučaju nužde (EN 179) i panik vrata (EN 1125).

Daljnja značajna karakteristika novih zahtjeva je "provjereno jedinstvo". Brava, okov i pribor za montažu mogu se ugraditi samo kao provjerena i označena jedinica.

Zatvarač vrata za izlaz u slučaju nužde (otvaranje sa okovom)

Zatvarač vrata za izlaz u slučaju nužde prema normi EN 179 služi za upotrebu u opasnim situacijama u kojima panične situacije nisu vjerojatne, međutim je zajamčen siguran izlaz kroz vrata.

Otvaranje zatvarača vrata mora biti moguće jednim jednostavnim zahvatom, čak i ako ne postoji prethodno poznavanje postupka za otvaranje vrata.
emergency-exit-sign
Vrata za izlaz u slučaju nužde prema normi EN 179 predviđena su za zgrade u kojima se ne odvija javni prolaz stranaka i čiji korisnici su upoznati sa funkcijom vrata za izlaz u slučaju nužde (npr. zaposlenici u pogonu).

Zatvarač panik vrata (otvaranje pomoću panik rukohvata)

Zatvarač evakuacijskih vrata prema normi EN 1125 za korištenje u slučajevima opasnosti u kojima može doći do paničnih situacija, pri čemu je osiguran siguran izlaz kroz vrata uz najmanji napor.

Otvaranje zatvarača za panik vrata mora biti moguće bez prethodnog poznavanja postupka za otvaranje vrata.

Panik vrata prema normi EN 1125 postavljaju se u zgradama sa javnim prometom stranaka, pri čemu stranke nisu upoznate sa funkcijom evakuacijskih vrata te ih mogu otvoriti i bez prethodnog poznavanja postupka za njihovo otvaranje (npr. uredi, odmarališta, škole, shopping centri).