Naslovnica Sistemska rješenja Parkirališni sustavi

Pretraživanje

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
Parkirališni sustavi Ispis E-mail

Parkirni prostori, posebno oni u središtima gradova,  s povećanjem prometa i velikim brojem automobila postali su prava dragocjenost. Vlasnici ili upravitelji parkirališta žele ih zato čim bolje iskoristiti; bilo to vremenskim ograničavanjem ili optimalnom zauzetošću i protočnošću parkirališta. U većini slučajeva parkiranje treba platiti, a korisnici očekuju da su parkirališta uređena i vođena, te da se njihovim vozilima nudi određeni stupanj zaštite.

park0.jpgSistem za upravljanje parkiralištima sastavljen je od: centralnog nadzornog računala s programom ParkV7, ulaznog i izlaznog stupa sa ugrađenim videofonom i dvije kolne rampe s detektorima vozila (induktivnim petljama )

Sistem se temelji na obradi listića sa bar-kodom. Vozač koji želi parkirati na parkiralištu, na ulazno stupiću pritisne tipku za izdavanje parkirnog listića. Kad je listić ispisan, kolna rampa se otvara i vozač može ući na parkiralište. Kad želi napustiti parkiralište na blagajni plaća naknadu za parkiranje (trenutno je moguće samo plaćanje na blagajni - automatska blagajna je u pripremi )  i dobiva potvrdu plaćanja s bar-kodom, koju stavlja u za to namijenjen čitač u izlaznom stupiću koji otvara kolnu rampu i vozaču omogućuje izlaz.

park1.jpgFunkcije ulaznih i izlaznih kolnih rampi (otvaranje, stalna otvorenost ) je moguće upravljati sa info pulta tj. iz programa ParkV7, gdje je moguće vidjeti stanje kolnih rampi.

Detektori vozila (induktivne petlje u podu ispred kolne rampe ) sprečavaju otvaranje kolnih rampi bez prisutnosti vozila tj. ne dozvoljavaju, da bi se kolna rampa zatvorila dok vozilo sigurno ne napusti parkiralište.

Postoji opcija za upravljanje sustavom sa pretplatničkim karticama, koje je moguće uređivati i dodavati te mijenjati valjanost, dodjeljivati vremenska prava i sl.

park2.jpgProgram ima ugrađenu Anti-pass back funkciju, koja sprečava ulazak više vozila na istu pretplatničku karticu. Sustav je u cjelosti modularan. Moguće ga je proširivati ili mijenjati, dodati ulazno/ izlazne stupiće, nadograditi ga  sustavom za prepoznavanje registracijskih tablica, itd.